Γιατί είμαι υποψήφια:

Είμαι υποψήφια βουλευτής γιατί πιστεύω ότι μπορούμε να πάμε την Ελλάδα μπροστά, ότι μπορούμε να χτίσουμε για μας και τα παιδιά μας μια πιο ανθρώπινη κοινωνία, μια κοινωνία αξιών.

Είμαι υποψήφια βουλευτής για να υπηρετήσω το δημόσιο συμφέρον με στόχο και οδηγό τις βασικές αξίες της ζωής μου αλλά και του κινήματος: την ισονομία, την αξιοκρατία,την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Για να μπεί ένα οριστικό τέλος σε ένα πελατειακό κράτος που δε σε σέβεται, αλλά σε προσβάλει καθημερινά, σε εξουθενώνει και σε αδικεί.

Είμαι υποψήφια βουλευτής για σένα και μαζί σου δίνω αυτή τη μάχη με όλη μου τη ψυχή και ελπίζω στο καλό αποτέλεσμα.

Μαζί μπορούμε και μαζί θα πετύχουμε.

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Συγκίνηση, Αισιοδοξία, Δύναμη. Με αυτές τις τρεις λέξεις περιγράφονται τα συναισθήματα που βιώνει καθημερινά η υποψήφια βουλευτής Κυκλάδων Σοφία Θεολογίτου, κατά την περιοδεία της στα νησιά μας.
Συγκίνηση από τα λόγια του κόσμου. Αισιοδοξία για αλλαγή στη ζωή των πολιτών. Δύναμη για να αρχίσουμε τη δουλειά από την επόμενη ημέρα των εκλογών.
Τα προβλήματα που καταγράφονται κατά τις επισκέψεις και συζητήσεις κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες: Στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτισσες και οι νησιώτες και στα μεγάλα προβλήματα υποδομής που ταλαιπωρούν όλα τα κυκλαδονήσια. Η κα Θεολογίτου θεωρεί ότι και οι δύο κατηγορίες προβλημάτων είναι εξίσου σημαντικές για τους κατοίκους των νησιών μας και θα δώσει το δικό της αγώνα για την επίλυση τους.
Επιγραμματικά, στα νησιά που επισκέφτηκε την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν τα παρακάτω προβλήματα:


Στο Κέντρο Υγείας Θήρας υπάρχει σοβαρή υποστελέχωση όπως στα περισσότερα νησιά μας.  Αναφέρθηκαν προβλήματα στις προμήθειες υλικών, ενώ οι πολύπλοκες διαδικασίες και η γραφειοκρατία δυσχεραίνουν  ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Πρόβλημα υπάρχει ακόμη και με τις εφημερίες των  ιατρών που δεν πληρώνονται εξαιτίας του «πλαφόν» που έχει οριστεί. Τέλος, ιδιαίτερα απογοητευτικό για τη λειτουργία των υπηρεσιών υγείας στις Κυκλάδες είναι το γεγονός ότι η επέκταση του κτηρίου έχει ολοκληρωθεί και έχει παραδοθεί με πρωτόκολλο διοικητικής παράδοσης από τις 30/6 και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ούτε προμήθεια εξοπλισμού ούτε προκήρυξη θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού για να μπορέσει να λειτουργήσει η επέκταση.
Στον ΟΑΕΔ της Θήρας  η υποστελέχωση ταλαιπωρεί τους ίδιους τους πολίτες, καθώς οι  3 μόνιμοι υπάλληλοι και τα 4 άτομα με
stage (εκ των οποίων η σύμβαση των δύο λήγει στις αρχές Νοεμβρίου) αδυνατούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες που δικαιούνται οι νησιώτισσες και οι νησιώτες. Τα σχολικά κτήρια της Σαντορίνης είναι λίγα και η ανέγερση νέων καθυστερεί, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τέλος, το γνωστό πρόβλημα με το στέγαστρο στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου της Θήρας, υποβαθμίζει την αξία του χώρου και στερεί από το νησί ένα βασικό τουριστικό πλεονέκτημα.
Στη Μήλο, στο Κέντρο Υγείας η θέση του παιδιάτρου δεν έχει καλυφτεί αν και έχει παραιτηθεί ο προηγούμενος εδώ και πολύ καιρό. Υπάρχουν έξι (6) θέσεις αγροτικών ιατρών εκ των οποίων είναι καλυμμένες μόνο οι τρεις. Στο ΙΚΑ υπηρετεί μόνο ένας ιατρός για 5.000 ασφαλισμένους και η σύμβασή του λήγει στο τέλος του μήνα! Καμία ενέργεια για αντικατάστασή του δεν έχει γίνει μέχρι τώρα. Ως πρόβλημα καταγράφτηκε και  η γενικότερη υποστελέχωση όλων των υπηρεσιών στο νησί της Μήλου.


Στη Κίμωλο η κα Θεολογίτου μίλησε με πολλές νησιώτισσες και νησιώτες οι οποίοι της ανέφεραν ότι παραμένει κενή η θέση του αγροτικού ιατρού.


Στην Άνδρο, επισκέφτηκε η κα Θεολογίτου το Κέντρο Υγείας
όπου και εκεί καταγράφτηκε το πρόβλημα της μη πληρωμής των εφημεριών των ιατρών και του προσωπικού, η υποστελέχωση, η έλλειψη ιατρού από το ακτινολογικό και η –επερχόμενη-  έλλειψη του μικροβιολόγου. Οι εργαζόμενοι ζητούν την ένταξη του ΕΚΑΒ στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας και παράλληλα τα Κέντρα Υγείας όλων των νησιών να έχουν δικό τους ανεξάρτητο προϋπολογισμό.  Στο Περιφερειακό Ιατρείο Κορθίου υπάρχει ανάγκη για γενικό ιατρό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Καθώς σε όλα τα νησιά καταγράφεται συνεχώς το πρόβλημα της υποστελέχωσης σε όλους τους Δημόσιους Φορείς, το οποίο  ταλαιπωρεί τους υπαλλήλους αλλά κυρίως υποβαθμίζει την ποιότητα υπηρεσιών που δικαιούνται οι κάτοικοι των νησιών μαςη κα Θεολογίτου υποστηρίζει ξεκάθαρα τη θεσμοθέτηση κινήτρων για τη στελέχωση των υπηρεσιών των Κυκλάδων. Συγκεκριμένα, κρίνεται απαράδεκτο οι οικονομικές απολαβές των υπαλλήλων στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα κ.α.) να είναι υψηλότερες πολλές φορές από ότι στα νησιά μας. Είναι απαράδεκτο να μη δίνονται επαρκή θεσμικά κίνητρα στους νησιώτες για να παραμείνουν και να εργαστούν στον τόπο τους.
Από την επόμενη ημέρα των εκλογών η κα Θεολογίτου θα παλέψει για να δοθούν ξεκάθαρα οικονομικά και θεσμικά κίνητρα στελέχωσης αλλά και παραμονής των ιατρών, των δημοσίων υπαλλήλων, των καθηγητών, των δασκάλων, των νοσηλευτών και όλων των απασχολουμένων στο δημόσιο τομέα. Γιατί πιστεύουμε ότι οι καλά στελεχωμένες υπηρεσίες θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των νησιωτών και θα προωθήσουν την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας καθώς θα προσελκύσουν νέο κόσμο.
Οι συναντήσεις και οι επισκέψεις στα νησιά μας θα συνεχιστούν όλη την εβδομάδα.  
Μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή της νησιώτισσας και του νησιώτη στις Κυκλάδες μας.